Jakie kosmetyki można zrobić samemu z pomocą mocznika?

Luty 1, 2017

Mocznik był odkryty już w roku  1828. Nie stracił ona na modzie od tego właśnie czasu, raczej przeciwnie, używany jest w celu produkcji kosmetyków i nie tylko na ogromną skalę. Warto wiedzieć jednak, iż mocznik w kosmetyce to nie jedyna jego przydatność. Mocznik można użyć samodzielnie w domu do przygotowania swoich kosmetyków bądź też podniesienia jakości tych, które udostępniane są w drogeriach.

Aby było to wykonalne potrzebne jest bez wątpienia kupienie mocznika. Bardzo duże znaczenie ma to, w jakim stężeniu wybierzemy tę substancję. Do zakupienia na ogół jest mocznik o stężeniu 2%. Mocznik w tym stężeniu oddziałuje regenerująco na skórę. Większe stężenie, mianowicie od 3 do 10% to gwarancja dobrego nawilżenia oraz zmiękczenia skóry. Wskazane jest dodać go do własnych kosmetyków, wówczas będzie ładnie nawilżał włosy bądź naskórek. Można dodać go wobec tego do szamponu, maski do włosów, kremu lub balsamu. W niektórych sklepach, w których można nabyć mocznik zaprezentowane są również gotowe receptury na utworzenie kosmetyków od tak zwanych podstaw. Mocznik jest wtedy jednym z dodatków. Uzywając go można wobec tego przygotować nawilżające serum do twarzy, nawilżający żel do mycia, płyn po goleniu bądź tonik, o kremie już nie mówiąc. Nie da się ukryć, że mocznik w branży kosmetycznej zajął bardzo znaczące miejsce, a jego popularność de facto z roku na rok jest coraz większa, w głównej mierze także dlatego, iż jest to łatwo dostępny produkt, który działa cuda. Jeżeli nie wykorzystamy mocznika w całości, warto pamiętać o jego odpowiednim przechowywaniu, to jest przechowywaniu go w temp. pokojowej i w dobrze zamkniętym opakowaniu.

Więcej: na pieknojestwtobie.com

Brak komentarzy

Dodaj komentarz